Scheiding

Nieuw leven opbouwen na een scheiding

Van een scheiding wordt vrijwel niemand beter. Er komt heel wat bij kijken als je wilt gaan scheiden, helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. Van één huishouden ga je naar twee huishoudens en hierdoor komen veel gescheiden mensen in de financiele problemen. Het is belangrijk om je gescheiden leven zo goed mogelijk te plannen en in te richten zodat je echt een nieuwe start kunt maken. Een scheiding heeft tijd nodig en om alles zo goed mogelijk rond te krijgen is het belangrijk dat je met je (toekomstige) ex-partner overweg blijft kunnen. Als je de ander dwars blijft zitten, word je er waarschijnlijk zelf ook de dupe van. Hoe kun je na een scheiding een nieuw leven opbouwen?

Woning

Er zijn verschillende scenario's mogelijk als je wilt gaan scheiden. Blijft er bijvoorbeeld iemand in de gezamelijke woning wonen of ga je beiden op zoek naar een nieuw huis? Moet je een huis gaan huren of is er genoeg geld of inkomen om een huis te kopen? Wat er mogelijk is hangt vooral van je inkomen of de mogelijkheden tot een inkomen af. Zeker voor vrouwen zonder baan of die parttime werken is het moeilijk om een eigen woning te krijgen. Als je een huis wilt gaan huren zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je een huis huren in de vrije sector of van een particulier. Nadeel is dat de huren hiervan vrij hoog zijn, voordeel is dat er vaak geen lange wachtrijen zijn. Heb je geen hoog inkomen? Dan is een sociale huurwoning beter, hiervoor krijg je vaak ook huurtoeslag. Nadeel is dat je in sommige steden en dorpen jaren bezig bent met inschrijven. Ben je niet tevreden met je relatie en overweeg je om te gaan scheiden? Begin dan vast met inschrijven op een huurwoning. Tegenwoordig is gescheiden niet meer een urgentie! Ga dus niet stel op sprong weg, maar bereid je scheiding goed voor.

Een koophuis ligt ingewikkelder. De meeste mensen hebben een koophuis om twee inkomens gekocht, zeker de jongere generatie. Het is voor beiden niet op te brengen om in het koophuis te blijven wonen. Het huis zal dus verkocht moeten worden, maar met de lage prijzen van dit moment is de kans groot dat je met een restschuld blijft zitten. Ook hierbij is geduld het magische woord. Je besluit niet om binnen een dag te gaan scheiden, daar gaat een heel proces aan vooraf. Probeer tijdens dit proces al zoveel mogelijk geld te sparen om een eventuele restschuld te kunnen opvangen.

Geld en inkomen

Geld en inkomen is één van de grootste problemen bij een scheiding. Probeer tijdens het proces van de scheiding zolang mogelijk bij elkaar te blijven wonen en spaar zoveel mogelijk geld. Des te meer spaargeld er is, des te makkelijker kun je een nieuw leven opbouwen. Werk je als vrouw niet of maar een aantal uur? Ga dan nu al zo snel mogelijk actief op zoek naar meer werk. Zo kun je na de scheiding in je eigen onderhoud blijven voorzien. Niet alle ex-partners hebben genoeg draagkracht om alimentatie te betalen en als je in de bijstand zit, gaat de alimentatie rechtstreeks naar de Sociale Dienst. Hier worden jullie beiden dus niet beter van.